Akropenta Lábazat

AKROPENTA®

lábazat-, betoncserép- és palafesték

 

TERMÉK LEÍRÁSA

Az AKROPENTA® lábazat-, betoncserép- és palafesték, lábazatok, betoncserepek, palatetők (hul-lámpala, síkpala), dekoratív festésre alkalmas, fokozottan fény-, időjárás- és UV-álló, hosszú élettartamú, kopásálló, nagyfokú vízlepergető tulajdonsággal rendelkező, fagyálló, jó lég- és páraáteresztő, prémium minőségű, szilikonnal kombinált, vizes diszperziós alapú, díszítő és védő festék.

 

Leírás

ALKALMAZÁSI TERÜLET

Az AKROPENTA® lábazat-, betoncserép- és palafesték alkalmas
– lábazatok, betoncserepek, palatetők (hullámpala, síkpala), díszítő és védő, dekoratív festésre;
– gyakran tisztított, rendszeresen fertőtlenített, nagy igénybevételnek kitett beltéri helyiségek falain, ellenálló bevonat létrehozására;
– elsősorban kültéri, de beltéri felhasználásra is.

Alkalmazható pala(eternit), beton, Betonyp, (cement)vakolat, cementkötésű faforgácslap felületeken.

 

JELLEMZŐ TULAJDONSÁGOK

Az AKROPENTA® lábazat-, betoncserép- és palafesték
– fokozottan fény-, időjárás- és UV-álló, ellenáll az öregedési hatásoknak;
– hosszú élettartamú;
– kopásálló;
– nagyfokú vízlepergető tulajdonsággal rendelkező;
– mosható, súrolható;
– megszilárdult bevonata fagyálló;
– kitűnő fedőképességű;
– rugalmas, kiváló tapadású filmet képző;
– jó lég- és páraáteresztő;
– megakadályozza a palából az azbeszt kiporlását;
– megakadályozza a régi betoncserepek pergését;
– prémium minőségű;
– környezetbarát;
– oldószer-, lágyítószermentes;
– nem tartalmaz kioldódó anyagokat;
– vízzel hígítható;
– gyárilag színezett;
– szilikonnal kombinált, vizes diszperziós alapú.

 

ALKALMAZÁS

Az AKROPENTA® lábazat-, betoncserép- és palafesték felvitele előtt a felületi hibákat, repedéseket ki kell javítani. A felületeket alaposan meg kell tisztítani, a felület por, zsír, olaj, korom, egyéb szennyeződésektől és laza részektől mentes legyen.
Kisebb repedések, szerkezeti elemek dilatációs pontjainál mutatkozó hézagok kitöltésére jól használható a FUGAKRIL festhető tömítőanyag. Az alapfelület légszáraz (max. 3-4 tf%) nedvesség tartalmú legyen.
Régi felületek felújítása előtt a meglazult, pergő, táskásodott rétegeket mechanikusan távolítsuk el, nagy nyomású vizes mosóval, esetleg gőzborotvával tisztítsuk meg, majd végezzük el a szükséges javításokat. A felület teljes száradása után kezdhetjük meg az alapozást, illetve festést.
Elöregedett, felszálkásodott, szivacsosodott, mohásodott pala esetén különös gondossággal kell eljárni a felület előkészítésénél, mert a nem megfelelően letisztított felületről a festék a pala első rétegével együtt leválhat. A festéket felhasználás előtt gondosan fel kell keverni.
Az AKROPENTA® lábazat-, betoncserép- és palafesték felhordható a szokásos festési eljárásokkal, teddy hengerrel vagy ecsettel (kivéve „airless” szórással).A bevonatrendszer javasolt felépítése (a helyes sorrend betartása fontos a jó eredmény eléréséhez):
1. réteg: 1:1 arányban vízzel higított festék, vagy 1:5 arányban hígított BINDER mélyalapozó;
2. réteg: max. 20 %-os arányban vízzel hígított festék;
3. réteg: max. 10 %-os arányban vízzel higított festék.
Az alapozások, festések között hagyjuk a kezelt felületet megszáradni.
A festék fedőképessége a hígítással csökken.
A festék kiadóssága egy festett réteg esetén 6-8 m2/l, a javasolt bevonatrendszer esetén 2,5-4,5 m2/l. Az anyagszükségletet befolyásolja a felület minősége, a hígítás mértéke.
Az AKROPENTA® lábazat-, betoncserép- és palafesték fentiek szerint alkalmazva, több mint egy évtizeden át tartó, megbízható minőségű, dekoratív felületet eredményez, rögzíti és gátolja a régi betoncsere-pek pergését, palatetőknél megakadályozza a komoly egészségügyi kockázatot jelentő azbeszt kiporlását. A szerszámok száradás előtt vízzel tisztíthatók.Az AKROPENTA® lábazat-, betoncserép- és palafesték +10 oC-tól +30 oC -ig terjedő tárgy és levegő hőmérséklet esetén alkalmazható. Fagyban, esőben, felforrósodott felületek esetén ne használjuk.
A festett felület különösebb karbantartást nem igényel, hagyományos tisztítási eljárásokkal tisztítható.